THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Thursday, December 17, 2009

Ayah Dan Ibu

http://bit.ly/Taman2Syurga/
Ayah dan Ibu....
dalam kepayahan kau mendidik ku
dalam keharuan kau ukir senyuman
dalam kesibukkan kau luangkan untuk ku
menjadi lilin menerangi jiwa ku
menjadi tongkat membantu ku berjalan
menghulur tangan untuk ku sambut
mengejar bila ku berlari
menanti hingga aku kembali
Ayah ibu ku
kau hiburkan hati ku yang nestapa
walau sesekali terusik hati mu
dengan kelancangan bicara ku
kau beri aku madu
tika aku menelan hempedu
kau sentiasa bangga dengan ku
bila aku petah berbicara
kau gembira bila anak mu semakin dewasa..
sayu pandangan mata mu
bila aku tekad untuk tinggalkan mu
mengejar cita-cita untuk hari muka
Ayah ibu ku...
ku pohon restu mu
redhailah aku
dalam mencari ilmu
demi kasih seorang ibu
demi sayang seorang ayah...
ampunkan diri ku
besar pengorbananmu
tak tergalas di bahu
hanya pada mu ku pinta
izinkan pemergian ku
bersama doa restu mu
dan keazaman ku
untuk merubah kehidupanku. .

Pelihara 7 Sunnah Rasul

assalamualaikum w.b.t."Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".

Ketujuh: amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.